Historia

Fastigheten

Fastigheten består av 3 st bostadshus, ett gathus och två gårdshus. Gatuhuset uppfördes år 1864 då med 3 våningsplan, arkitekt Johan Fredrik Åbom.

År 1904 byggdes huset på med ytterligare 2 våningsplan. Arkitekter var Ullrich & Hallqvist som även ritade de två gårdshus som byggdes samtidigt, alltså år 1904-1905.

År 1934-1936 delades lägenheterna i gathuset upp i 2*4 rum & kök per våningsplan. Original var det en 3:a och en 5:a per våningsplan i gathuset. I gårdshusen är fördelningen 2* 2 rum&kök per våningsplan.

År 1974 gjordes en fasadrenovering och fönsterbyte på husen.
(källa: Stockholms Stadmuseum)

År 1977 utbyttes fastighetens elstigarledningar samt huvudelcentral och lägenheterna försågs med fastinstallerad elvärme. Tidigare uppvärmning skedde från kakelugn eller oljekamin ansluten till kakelugnen (varmvind). Detta uppger Björn Enberg som bott i fastigheten sedan 1965.

År 1992 genomfördes stambyte i föreningen. Fastigheten fick vid detta tillfälle vattenburet värmesystem med anslutning till fjärrvämenätet.

År 2006 var det dags för ytterligare en fasadrenovering och takrenovering.

Föreningen

Brf Kejsaren 26 registrerades den 10 september 1984 hos Länsstyrelsen i Stockholms län med ändmål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att i föreningens hus upplåta bostäder åt medlemmarna till nyttjande utan begränsning till tiden.

Interesseanmälan att förvärva huset registrerades hos Stockholms tingsrätt den 24 september 1987 med nummer 47163. Taxeringsvärdet uppgick 1987 till 875.000 kr, varav byggnadsvärdet var 175.000 kr.

Beslutsmötet för att förvärva fastigheten var den 5 maj 1988. Köpebrevet om 5.500.000 kr skrevs under den 1 juli 1988 på S-E-Bankens kontor på Hamngatan och köpet registrerades hos inskrivningsmyndigheten Stockholms domsaga den 7 juli 1988.

På väg ut från bankkontoret efter påskriften satt en av de nya bostadsrättsinnehavarna i väntrummet. Denne var då på väg för att sälja sin lägenhet.

Mosebacke

Mosebacke torg anlades efter att Mosebacke drabbats av en våldsam brand 1857. Torget har fått sitt namn efter den kvarn som låg här på berget under 1600-talet och ägdes av Anders Jönsson Moses. Mitt på torget ståtar statyn "Systrarna" med de två flickorna. Statyn som från början skulle föreställa Venus födelse, färdigställdes 1945 av Nils Sjögren. Resultatet i Ekebergsmarmor blev i stället två vanliga kvinnor som både fött barn och lyft tunga bördor – fjärran från Botticellis tolkning av Venus.

På torgets östra sida reser sig en terassformation där man kan sitta och njuta av torgets lugna atmosfär. Torgets västra sida är något nedsänkt i förhållande till det övriga torget, detta medför att den trafik som åker väster om torget inte upplevs så störande. Efter terrassen på torgets östra sida kommer finns en port eller rättare sagt en liten triumfbåge till Mosebacketerrassen. Här kan man njuta av en av Stockholms vackraste utsikter. Sommartid är det ett folknöje att besöka terrassen för att inta mat och dryck samt i förekommande fall dansa på den anlagda dansbanan. I norr avslutas torget vid Södra teatern och Mosebacke Etablissemanget.

Mosebacke är också känt för Mosebacke Monarki, ett radio och senare TV-program som sändes 1958-83 med bland annat Hasse Alfredsson, Tage Danielsson och Carl-Uno Sjöblom. Trots att riket hette Mosebacke Monarki, så var man en republik - med monarkiska inslag, alltså valde man kung. Den enda monark som någonsin valdes var kung Sune. Kung Sune är den förre verkmästaren vid AB Plastsaker och son, Sune Johansson, och hans valspråk blev "går det så går det". Programmet var mycket populärt med sina sketcher och satiriska inslag kring dåtidens samhällsfrågor.

Nöjespalats i dåtid och nutid

Mosebacke har varit en nöjesplats sedan 1700-talet då det låg ett värdshus vid namn Stockholms vapen, på denna plats.
Under 1800-talet var C A Wallman den som stod för nöjet på Mosebacke. Han erbjöd mat och dryck med kägelbanor, karuseller, teater och akrobatik.

Det gamla bygget från 1700-talet revs och ersattes kortvarigt av en Södra teatern 1852 som brand ned 1857 för att 1859 vara uppbyggd igen. 1865-67 byggdes ännu en teater på Mosebackes nedre terrass som kom att kallas Wallmans salonger. Där spelades varietéer fram till CA Wallmans konkurs 1886.

Under början av 1900-talet blev Mosebacke torg, Stockholms ”Pigalle” dit de nöjeslystna strömmade i mängder. Efter föreställningen på Södra Teatern gick man till caféet Teaterkällaren, där punschen och champagnen flödade. Den observante kan se att det fortfarande står Teaterkällaren i trapphuset över huvudingången till Mosebacke Etablissement.

Under hela 1900-talet har teater kabaréer, shower och konserter och avlöst varandra. Under det sena 90-talet har även publiken breddats med mer framträdanden av populärartister men fortfarande finns delar av en programtradition kvar sedan 300 år. Södra teatern med Kägelbanan, Mosebacke Etablissement och Mosebacke Terrass är nu populära och välbesökta nöjesplatser för ung och gammal uppe på Söders höjder.

Nära Mosebacke ligger Katarina kyrka Sedan slutet av 1300-talet har det legat olika kyrkobyggnader på Katarina kyrkas plats på Högbergsgatan 13.

På begäran av befolkningen på östra Södermalm godkände Karl X bildandet av en ny församling och gav tillstånd att en ny kyrka byggdes Jeans de Vallé, dåtidens skickligaste arkitekt, fick uppdraget att rita den nya kyrkan och var färdig med ritningarna 1656. På grund av ekonomiska orsaker fick kyrkobygget avbrytas under långa tider och kyrkan stod färdig först efter 39 år, 1695. Kyrkan har brunnit ett flertal gånger, senast 1990 och stod färdig återigen efter 5 år.

(texten om Mosebacke är hämtad från Stockholms Stads hemsida)